Bekentenis

Bekentenis aan mezelf…

Ondertussen ben ik al heel wat jaren suikervrij aan het eten. Zonder toegevoegde geraffineerde suikers bedoel ik dan... Dat was nog de makkelijkste stap. Gewoon de koekjes en snoepjes laten staan. Tenminste, de eerste weken. En toen kwam het besef waar suiker wel niet allemaal inzat. Gatverdarrie, wat een genep! Suiker in hartige dingen, suiker in mixen, toegevoegde suiker in zogenaamd gezonde voedingsmiddelen. Dus leer je verpakkingen lezen, leer je de ruim 50! verdekte termen voor toegevoegde suiker en pas je op. En voelt je beter! Veel beter! En energieker. Je huid wordt mooier. Pukkeltjes verdwijnen. Verdorie, ik ben goed bezig zeg!

Toen kwam, korte tijd later, de tweede stap: stoppen met de pakjes en zakjes. In korte tijd verdween elk product van Maggi, Conimex, Uncle Bens en weet ik veel wat nog meer uit mijn kast. En kwam niet meer terug. Zo, dat luchtte op! Weg met de E-nummers! Weg met de synthetische toevoegingen. Elk product dat meer dan 5 ingrediënten bevatte, kwam, en komt mijn huis niet meer in! Dat heeft immers niets meer met oorspronkelijke voeding te maken.

Het was wel wennen... Kijk, stoppen met suiker lijkt lastig, maar valt in feite heel erg mee. Je hoeft er niet moeilijk voor te doen, je kijkt gewoon op de verpakkingen en eet niets waar suiker in zit. En dan ga je kijken welke vervangingen je dan kunt nemen als je zin hebt in zoet. Dadels en zo, je weet wel. (En als je het niet weet, google je, je googelt je suf!).

En nu, na drie jaar, heb ik niet eens meer zin in zoet. Heel af en toe bak ik nog eens gezonde zoete chocolade brownies, maak overheerlijke rauwe, ja rauw, ook dat nog, want:véél beter! koekjes zonder toegevoegde suiker, en nu in de decembermaand  suikervrije en glutenvrije pepernoten.

En dat was de volgende stap….

Of nee, ik vergeet er één! De groene smoothies. Die kwamen nog eerst! Ik weet niet meer wanneer precies, maar toch echt al wel heel lang geleden. Ze zijn nooit meer weggegaan. Wat voelt dat goed! (Bijna) iedere dag een groene smoothie. Heeeeeel veel vitamines en mineralen in een glas. Wow, een echte opkikker. Je moet er wel ff de tijd voor nemen. Maar ja, dat moest ik toch al toen ik de pakjes-en-zakjes de deur uit deed. Letterlijk ALLES maak ik zelf…

Pasta sausen, dressings, kruidenmixen. Wow! Wat een ontdekking. En wat bleek er potverdriejandubbetjes veel geknoeid te worden met voeding.

Oh ja, die smoothie…..

Tis ff wassen en snijden, maar ik maak twee liter per keer, en doe daar gemiddeld zo’n 3 dagen mee. Is te doen. Ik heb al wel 3 blenders versleten. En nu heb ik de Lamborghini onder de blenders. Tenminste, dat vind ik vooral zelf. Wow, wat een gaaf ding! Hij kan alles, mijn BPA vrije Montana. Mijn beste vriend! Of ik er nou kokendhete ingrediënten ingooi, bevroren bananen, noten, het maakt niets uit, mijn witte vriend kan alles!

Nooit vers genoeg..

Tja…daar is het eerste puntje van wrijving…

Éen keer in de drie dagen een groene smoothie maken……

Liever natuurlijk elke dag vers!

Ja hallo!! Ik heb ook nog een léven! Kinderen, een hond, een baan, en haren op mijn benen die er toch ECHT af moeten. Ik ben wel zwemjuf, ja….

En halloho…ik heb echt wel uitgezocht hoe de vitamines in mijn 3 dagen oude smoothies zo goed mogelijk bewaard blijven. Dus staat mijn groene smoothie 1 minuut na het bereiden in een glazen afgesloten fles in de koelkast. En kan ie dus best drie dagen mee...

Maar toch…

En toen…toen las ik steeds vaker over die stomme gluten. Zo’n 80% van de mensen blijkt gluten intolerant, las ik. Brood is helemaal niet zo gezond als ik lang dacht. Maar wel lekker! Zo’n dikke verse boeren boterham met roomboter en luxe (biologische, dat wel) ham of lekkere kaas, daar kom je toch je bed voor uit?

Nou niet meer dus, zucht...

Oké, heel af en toe, na een hotelovernachting of een nachtje in een fijn groen B&B. Want ja, af en toe moet een mens toch zondigen? En moet ik mijn lijf ook niet af en toe eens een beetje uitdagen. Te veel verwennen is ook niet goed, toch?

Maar als ik eerlijk ben: brood is niet goed voor mij, dat voel ik aan alles. En voor velen met mij niet. En niets is zo makkelijk als dat ontdekken! Eet maar eens 1 week lang geen brood, pasta of andere glutenrijke producten. 1 week! Je buik was nog nooit zo plat. En je poep nog nooit zo glad. Werkelijk, prachtige drollen leg je ineens! En niets schijnt zoveel over je gezondheid te zeggen als je ontlasting.

Ff googelen, en je weet zomaar waar gluten inzitten. En vind online de meest lekkere alternatieven.

Tja, kost je wel weer ff, want een omeletje is toch net iets minder snel klaar dan een bruine boterham met pindakaas.

Biologische pindakaas dan he, want ondertussen ook overgegaan op zoveel mogelijk biologisch. Ja, hallo again! Al die vieze toevoegingen wil jij toch niet in je lijf? Nou, ik in ieder geval niet! Dus eet ik zoveel mogelijk biologisch. Ondanks dat ik op een eiland woon. Ik ben zo ongelooflijk creatief geworden. En goed in googlen. Ja, dat krijg je er zo maar bij! Nieuwe talenten, lang niet gek.

Dat je ondertussen wel twee keer zoveel tijd kwijt bent aan eten, neem je voor lief natuurlijk. Want je bent zo goed bezig. En je voelt je super. En wat is nou echt belangrijk?

Melk? Echt niet!

En toen kwamen de melkproducten. Of liever, die verdwenen. Nou had mijn dochter 21 jaar geleden al een koemelkallergie en is ze groot geworden met sojamelk. Of tenminste ik dan…Zij kreeg de borst, ik de gore sojamelk. Want toen dacht ik nog dat dat goed was. Wist ik veel dat ze soja zo erg genetisch manipuleerden dat de honden er geen brood van lusten? Wist ik veel dat ik dan evenwel geen lactose en antibiotica (die standaard in melk zit, omdat de koeien daarmee grootgebracht worden) in mijn kind goot, maar wel heel veel andere rotzooi? (Nu heb ik evenwel een heel gezonde bloedmooie 21-jarige dochter, dus het is best goed gekomen;-)

Maar maak ik tegenwoordig wel mijn eigen amandelmelk. Ik begon natuurlijk met Alpro, want dat leek zo gezond. Leek ja! Alpro amandelmelk bevat 2%, ja echt! 2% amandelen! De rest is rotzooi! Laat maar, hoef ik niet, maak het wel zelf. Is immers een makkie, zo gedaan!

En nu we toch bezig zijn, yoghurt hoef ik ook niet meer. Nee, ik maak mijn eigen kefir! Wat een uitvinding! En lekker joh!! Wie in dit huis over Yakult begint, staat heel snel buiten. Nee, wij drinken/ eten kefir! De allerbeste probiotica, zo gemaakt. Gewoon, van een kefir plantje. Joh, het is net je huisdier! De kefir bloemkooltjes toevoegen aan je biologische, vooral biologische! melk, want zoals gezegd:die vieze antibiotica hoef ik niet. In een gazen fles of pot maximaal 48 uur laten fermenteren er ontstaat een heerlijke supergezonde dunne yoghurt. Boordevol goede bacteriën, die je darmen verzorgen zoals de schoonheidsspecialiste je velletje. Kefir uit laten lekker. Nee, niet in een metalen zeef, want daar houdt kefir niet van! Dus zoek je stad en land af naar een siliconen zeef. Dan af en toe omspoelen met koud water, wel koud, want kefir houdt niet van warm (niet na elke bereiding, want dat is niet nodig) en met een nieuwe verse dosis biologische volle melk in een donker aanrechtkastje zetten. Want daar houdt kefir dan weer wel van, donkere aanrechtkastjes.

Kefir dus; lekker met Chia zaad, Maca poeder, noten, zaden, en gojibessen. Want ondertussen hebben de Superfoods ook hun intrede gedaan…Zo gezond! En nog lekker ook. Bommetjes vol vitamines en mineralen. En daar ben ik gek op! En zo maak ik mijn eigen megagezonde ontbijt.

Oh ja, en die kefir...

Als je die goed verzorgt met lekkere dierlijke melk, (koe of geit), gedijt ze wel... Vermenigvuldigd zich als een biologisch konijntje. In plantaardige melk kan ook, maar dat is net zoiets als een chinees boerenkool voorzetten. Hij eet het vast, maar of ie er ook blij van wordt...? (BTW, er bestaat een supergoed klein goedkoop boekje over kefir. Even googelen…)

Ik dwaal af, kefir vermenigvuldigd zich dus, en zo heb je ineens genoeg om je buurvrouw of vriendin ook een portie te geven. Leuk toch?

Maar…voordat het ontbijt naar binnen mag…daar gaat nog wel het een en ander aan vooraf. En dat is nou precies wat ik wilde zeggen. Jeminee…echt waar, je gelooft het niet, maar sinds te lange tijd sta ik een dik half uur eerder op. Ja hé, wanneer moet ik anders al die handelingen doen????

Groen groen groen…

Oke, goed, terug naar voor het ontbijt:

Wist je dat het heul goed is voor je systeem om de dag te beginnen met een glas (of beter nog een ½ liter heet water met citroen/limoensap? Dus doe je dat toch, is immers zo geregeld en niet duur! Pers je ’s ochtends voor dag en dauw, als je hond zelfs zijn mand nog niet uit wil, je halve limoentje uit, giet er een halve liter heet water op en drinkt het alsof je niet zonder kunt! Terwijl je meteen je visolie en andere supplementen (Ik zal je niet vermoeien met welke allemaal, maar als je het wilt weten, mail gerust), naar binnen werkt.

Ondertussen giet je de kefir af, en zet kruiden- of groene thee. Want hé, gewone thee drink je allang niet meer. Rotzooi! Van de bovenste plank!

En nog steeds niet ontbijten hoor. Want…ergens, een paar maanden geleden, begon ik met tarwegras sap. Niet zomaar, tuurlijk niet. Eerst voegde ik gewoon gedroogd tarwegraspoeder toe aan mijn ook al groene smoothies. Want tarwegras, wat daar allemaal wel niet inzit! 1 vers shotje tarwegras sap staat gelijk aan 800 a 900 gram verse groente en fruit! En bevat 90% van alle vitaminen en mineralen die een mens nodig heeft…

Maar zo’n vers shotje is natuurlijk nóg beter dan gedroogd poeder dat je toevoegt aan je smoothie. Echter… vers tarwegras sap… Dat maak je niet zomaar, daarvoor heb je een slowjuicer nodig. Dus, sapcentrifuge verkocht op Marktplaats, en een goede slowjuicer aangeschaft. Je gezondheid is immers alles waard?

Tarwegras sap drink je het best op je nuchtere maag. Na het limoensap, dat mag dan weer wel.

Dus terwijl de kruidenthee staat te trekken, pluk ik mijn slowjuicer uit de kast en pers mijn gras sap. (Wist je dat je tarwegras gewoon online kunt kopen? Krijg je wekelijks een zakje gras toegestuurdJ)

Zo, dat voelt goed! Net na 7 uur ’s ochtends, limoensap en tarwegras sap zit er al in, thee staat te trekken, kefir te lekken. Mijn dag kan niet meer stuk!

Nu eerst douchen (is ook niet zomaar meer klaar, want wel eerst droog borstelen natuurlijk, tja je moet maar ff googelen als je wilt weten wat dat nu weer is), en dan kan ik eindelijk ontbijten met kefir en superfoods.

Kijk en dat wilde ik eigenlijk zeggen. Als ik eerlijk ben, wat een gedoe zeg!

Even op een rijtje hoor, gewoon voor mezelf:

Oh ja, en droog borstelen dus. Het voelt soms of ik er een dagtaak aan heb! En dan is even klagen op papier best lekker.

Maar dan de hamvraag….

Zou ik anders willen?

Kan ik nog terug?

Terug naar niet biologisch vlees? Naar dieren die het slecht hebben. Die slecht verzorgd worden, slecht gevoed worden. Waarbij antibiotica dagelijks op het menu staat, want daar blijven ze zo lekker gezond bij?

Terug naar suikerrijk eten, boordevol vieze E-nummers?

NEE!! Heel erg volmondig nee!!!

Maar wat wil ik dan wel??

Iemand, wie oh wie, die voor dag en dauw mijn limoentjes perst. Die mijn gras sap slowjuiced, kruidenthee zet en mijn kefir vertroeteld. Die vast een biologisch worstje uit mijn diepvries haalt, de perfecte groene smoothies maakt en een omelet muffin voor de lunch bakt. Dat wil ik!! Zodat ik gewoon weer een kleine 3 kwartier langer in mijn bed kan liggen.

En, oh ja, niet vergeten: Een heerlijke knappe man met een wasbordje en donkere krullen die ’s ochtends met plezier mijn blote lijf droog borstelt. Ook al heb ik mijn tanden nog niet gepoetst (met natuurlijke tandpasta) en stink ik nog naar de nacht. Dat wil ik! Iemand???

Terug naar overzicht

Bekijk ook

Website laten maken door Modual.