Rondreis Costa Rica

Hoe het begon..

Lees hier de reisbeschrijving van de Yoga RondReis naar Costa Rica in november 2017 of bekijk het filmpje

In februari 2016 maakte ik, Mariel Slotman, oprichter van IslandYoga Vlieland, een -once in a life time- reis met mijn grote gezin naar Costa Rica. Samen met mijn echtgenoot Robin en onze vijf kinderen (de oudste 20 en de jongste 14), vertrokken we voor een 3-weekse vakantie, om zo nog één keer als volledig gezin een spectaculaire reis te maken. Onze keuze viel op Costa Rica omdat het land zo vriendelijk oogde, zo groen bleek ( maar liefst 30% van het landoppervlak is beschermd regenwoud), omdat het geen leger heeft en geen religieuze spanningen kent. Een veilig land dus, perfect om 3 weken als gezin zelfstandig rond te reizen.

Via via kwam ik voor het boeken van onze reis in contact met Edventure, een reisbureau van de Nederlandse Ed en Renee, al 14 jaar woonachtig in Costa Rica. Ed, een tuinbouwer in hart en nieren, bleek een groot deel van zijn jeugd op Vlieland te hebben doorgebracht, het eiland waar ik met mijn gezin woon. Naast hun tuinbouwbedrijf zijn Ed en Renee gestart met het -op maat- aanbieden van reizen naar Costa Rica, omdat ze merkten dat er vraag was naar een reis die samengesteld bleek door mensen die er wonen, en die daardoor heel precies kunnen inspelen op de wensen van de vakantiegangers.

Na een Meet & Greet met Renee in San Jose aan het begin van onze gezinsreis, kwam de vraag vanuit Edventure hoe ik erover dacht om een yogareis naar Costa Rica te organiseren, samen met Edventure. En dat is hoe het begon..

De reis

Op 17 oktober 2016 is het zover, vertrek vanaf Schiphol! De afgelopen 6 maanden heb ik samen met Edventure de reis zoveel mogelijk voorbereid en nu staan we dan eindelijk op het punt van vertrekken, de 8 deelnemers en ik zelf.

Na een lange vliegreis met een tussenlanding in Panama kan het grote avontuur beginnen. We maken allereerst kennis met Marlou, onze Edventure reisleidster de komende twee weken. Dat zit wel goed! Ze spreekt vloeiend Spaans, wel zo handig, en met haar vriendelijke en rustige karakter krijgt ze alles voor elkaar. Bij het wakker worden in het eerste hotel zien we San José, de hoofdstad van Costa Rica, voor het eerst bij daglicht! Wat een verrassing. Midden in de stad wordt de eerste luiaard al gespot! Na een allereerste yogales in de tuin van het hotel vertrekken we naar de eerste accommodatie, Spanish by the River in Turrialba. Twee dagen om te wennen, te verwonderen, te genieten, te ontdekken en elkaar te leren kennen. Hier volgen we een Spaanse les, dansen we salsa, gaan we paardrijden of canopy flyen (zipline), en bezoeken we een botanische tuin. De eigenaar kookt de sterren van de hemel voor ons, verser dan vers. En elke dag weer yoga… En Yoga... Bij zonsopkomst, en voor het slapengaan. Op een grote houten veranda, aan de voet van de vulkaan, te midden van bijzondere vogels en een overweldigende natuur.

Na twee dagen wordt de reis vervolgd, per raft dit keer, om midden in de jungle aan te leggen. Dit is wel een hele bijzondere manier om naar onze nieuwe accommodatie te reizen. Met een gezonde dosis zenuwen stappen we in. Miti en Cristian, onze instructeurs, leren ons wat we moeten weten. Dit geeft ons de rust om volop te genieten van de spannende tocht. We leggen onderweg aan voor een heerlijke lunch aan de oever, geserveerd op een omgekeerde raft. Zo simpel, maar zo lekker. We draaien de raft weer om en varen nog een stukje door richting ons onderkomen, een tentenkamp in de jungle. Bij kaarslicht wordt er ’s avonds geyogaad, gegeten en geslapen in kleine tentjes boven op een houten platformpje. Wat een ervaring! Wat een geluiden, zo ver weg van de bewoonde wereld met niets, maar dan ook niets dan wilde, overweldigende natuur. Yoga bij het krieken van de dag, omringd door woudreuzen en geluiden die je je alleen maar voor kunt stellen als je als eens een oerwoud hebt bezocht. En niet te vergeten de geur van YlangYlang.

We reizen verder. Per raft verlaten we het tentenkamp, en zetten na de middag weer voet op wal om de reis per bus te vervolgen. Onze eigen bus, met onze eigen Jonathan, de chauffeur die wel al op dag 1 in ons hart hadden gesloten. Dit keer onderweg naar luxe ... Luxe aan de Caribische kust in Manzanillo. Ons onderkomen heet Congo Bongo, en is net zo exotisch als de naam doet vermoeden. Een kleine nederzetting wederom midden in de jungle. Prachtige houten jungle huizen met een smal pad van autobanden naar een privé Caribisch strand… Waar zijn we in beland? Overkomt ons dit echt? Het Tarzan en Jane gevoel in combinatie met Alice in Wonderland... Te mooi om waar te zijn, een regelrecht sprookje waarin je ineens zomaar een levensechte rol speelt. Het bezoek aan de inheemse BriBri indianen is een hoogtepunt. Mooi, leerzaam maar vooral ook confronterend. Wat hebben wij veel nodig. En zij weinig. Hoeveel wijzer zijn zij, als je kunt leven van wat de aarde je biedt?

Met pijn in ons hart verlaten we Congo Bongo om koers te zetten richting het noorden. De cacao tour in Sarapiqui, is een nieuw hoogtepunt. Onze gids Jean Pierre blijkt een wandelende encyclopedie met een enorme liefde voor de inheemse indianenstammen, voor geschiedenis, voor het land Costa Rica, voor cacao, dat zich uit in een respectvol omgaan met een bijna tastbare liefde voor dit alles.

Opvallend is de vriendelijkheid, de warmte en de liefde van de Costa Ricanen voor hun land. Ook bij ons nieuwe onderkomen worden we tot en met in de watten gelegd, en ontbrak het ons aan niets. Oprecht vriendelijk willen de Costa Ricanen hun land met je delen, en geven je daarmee het gevoel dat je zo welkom bent, dat je er bijna verlegen van wordt.

Als klap op de vuurpijl verblijven we nog twee nachten in Maquenque Eco Lodge in Boca Tapada. Deze plek geeft je alweer het gevoel dat je in het ware paradijs bent beland. Na het terrein generaties lang voor veehouderij te hebben gebruikt, besloot de familie Artavia het land terug te geven aan de natuur. Het regenwoud veroverde zich een weg terug en te midden daarvan mochten wij verblijven in de accommodatie die de familie met zorg en aandacht heeft opgebouwd. Speciaal voor ons hebben ze op het prachtige meer een platform gebouwd, waarop we bij zonsopkomst en -ondergang yoga doen. Verbonden met het oerwoud om ons heen, met elkaar en bewust van de liefde die is gaan stromen. Hier willen we nooit meer weg….

We maken een nachtwandeling door de jungle en maken kennis met de geluiden en dieren van de nacht. Tijdens een boottocht over de Rio San Carlos naar het noordelijk gelegen piepkleine dorpje San Carlos, wat alleen door de rivier gescheiden wordt van Nicaragua, ervaren we hoe primitief de mensen hier leven. De rivier is groots, we zien bijzondere vogels, schildpadden en krokodillen.

Voordat we weer terugreizen naar San José bezoeken we een klein schooltje in het dorpje Boca Tapada. Zestig kinderen gaan er naar school. We mogen in de klas kijken, en raken ontroerd als de kinderen voor ons een liedje in het Spaans zingen, en wij voor hen “slaap kindje slaap” en “lang zal ze leven” in het Nederlands.

De laatste nacht breekt aan, de laatste ochtend met de allerlaatste yogales. Mijn yogamatje laat ik achter voor Jonathan, de chauffeur. Vanaf de tweede week heeft hij meegedaan met de yoga. Het heeft hem goed gedaan, zegt hij. Stiekem hoop ik dat hij nog vele minuten zal doorbrengen op het matje, en dat het hem brengt wat deze reis óns bracht... Het pad van yoga, op je matje, of ernaast. Ondoorgrondelijk, mooi en soms moeizaam, precies wat nodig is om te kunnen groeien.

Als we op Schiphol afscheid van elkaar nemen is de stemming vreemd. Er vloeien wat tranen. Contacten zijn gelegd. Sommigen zullen elkaar terugzien, anderen houden het bij de herinnering. Het is goed zo. Het was mooi.

Deze reis, die nooit zo bijzonder en intens had kunnen zijn als Edventure niet met zoveel liefde de bijzondere accommodaties en excursie voor ons had uitgezocht, was te mooi om niet te herhalen.

In november 2017 gaan we daarom weer! Ga je mee??

Heb je vragen of wil je vrijblijvend meer informatie

Klik hier
Website laten maken door Modual.